Griekenland

Over Griekenland

Oppervlakte

131.940 km2 (3,9x Nederland)

Inwonertal

10,7 miljoen (2007)

Bevolkingsgroei

0,16% (2007)

Hoofdstad

Athene

BBP/capita (PPP)

US$ 30.500 (2007)

Economische groei

3,7% (2007)

Handelstalen

Grieks

Grootste religies

Grieks-orthodox (98%), Moslim (1,3%), overig (0,7%)

Betrekkingen Nederland met Griekenland

Context

De betrekkingen tussen Nederland en Griekenland dateren reeds van het begin van de 17e eeuw. Rond 1600 kwam de handel met de steden in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee tot ontwikkeling.

Mede om het verloop van dit handelsverkeer te versoepelen besloten de Staten-Generaal in 1611 een gezant aan te stellen bij de Turkse sultan. De sultan stond aan het hoofd van het Ottomaanse Rijk, waarvan Griekenland na de val van Constantinopel in 1453 deel uitmaakte. Spoedig na het aantreden van de gezant werden op Cyprus, Chios en Kreta en in Smyrna Nederlandse consuls aangesteld. Later gebeurde dit ook in andere Griekse havensteden.

In 1955 besloten Nederland en Griekenland hun gezantschappen te verheffen tot ambassades. Sinds het Griekse lidmaatschap van de EG, per 1 januari 1981, is het contact tussen Nederlandse en Griekse bewindslieden en parlementariërs alleen maar toegenomen.

Griekse vlag Vlag van Griekenland

Politiek

De bilaterale betrekkingen worden het best omschreven als "goed met af en toe een verschil van inzicht". Nederland wordt in Griekenland gezien als pro-Turks, en een geschil betreffend de voormalig-Joegoslavische Republiek Macedonië leidde in 1992 tot een kortstondige handelsboycot.

Dit doet niets af aan het feit dat oud-minister van Buitenlandse Zaken Van der Stoel tot op heden in Griekenland nog steeds populariteit geniet i.v.m. zijn opstelling jegens het kolonelsregime. Samen met andere ministers, waaronder de Duitse Willy Brandt, heeft hij ervoor gezorgd dat Griekenland niet kon toetreden tot de EU zolang de kolonels aan de macht bleven. Tijdens het kolonelsbewind heeft van der Stoel zich sterk gemaakt voor de rechten van de Griekse burgers. Nadat de democratie in Griekenland was hersteld, betuigde hij zijn steun aan de versnelde toetreding tot de EG.

Het Nederlandse postennet in Griekenland bestaat uit een ambassade in Athene, consulaten te Korfoe, Kreta, Patra, Piraeus, Rhodos, Syros, Thessaloniki en vice-consulaten te Kalamata en Kavala. 

Economie

De handel ontwikkelt zich in beide richtingen voorspoedig. Er is sprake van een structureel Nederlands handelsoverschot. Indien men de onzichtbare factoren bij de vergelijking tussen Griekenland en Nederland betrekt is het verschil een stuk minder groot. Dit komt vooral door de inkomsten uit toerisme. 

Bent u van plan zaken te gaan doen in Griekenland, dan kan deze informatie u verder helpen op de Griekse markt. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u terecht voor de meest actuele informatie over economische en handelsbetrekkingen.

De handel ontwikkelt zich in beide richtingen voorspoedig. Er is sprake van een structureel Nederlands handelsoverschot. Indien men de onzichtbare factoren bij de vergelijking tussen Griekenland en Nederland betrekt is het verschil een stuk minder groot. Dit komt vooral door de inkomsten uit toerisme. 
Bent u van plan zaken te gaan doen in Griekenland, dan kan deze informatie u verder helpen op de Griekse markt. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u terecht voor de meest actuele informatie over economische en handelsbetrekkingen.

Cultuur

Met Griekenland werd in 1953 een cultureel akkoord gesloten. Een nieuw akkoord is in 2002 ondertekend, aangezien het akkoord uit 1953 na 50 jaar afliep. Zie ook de website van SICA.

Verdragen

Voor de meest actuele informatie over de bilaterale verdragen kunt u terecht bij de verdragenbank van het Ministerie van Buitenlandse zaken.
Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken

Orion Boeken © 2019 | Design by Dymago™